Uurnatuur 2018-2019_78

Klik op 'aanmelden' bij de activiteiten waaraan je mee wilt doen.

* Let op, de prijs van de activiteiten is de Vriendenprijs. Scholen die geen Vriend van De Klyster zijn betalen het dubbele tarief. In de bevestiging staat dus het vriendentarief. U kunt vriend worden, dit kost per jaar €12,50 + €0,35 per leerling. Wilt u dat, stuur een mail naar .'t Wad op met de Mannen

't Wad op met Jan en Sieberen, misschien niet meer de jongsten maar wel stoere mannen en mooie "smoute" praters. Gids Jan is geboren en getogen in Paesens en kent het Wad als zijn eigen broekzak. Gids Sieberen is een echte natuurman en vogelaar. Samen nemen zij de kinderen mee voor een stoere tocht over het Wad en vertellen sterke verhalen over krabben, kwallen en storm op zee.....de kinderen zullen aan hun  lippen hangen en er zal bovendien ook flink gelachen worden en reken maar dat ze smerig en met "bûsenfol" Wadschatten terugkomen. 

Ps. de kans is groot dat we onderweg aangespoelde plastic troep tegenkomen uit de zeecontainer. Daarom nemen we vuilniszakken mee.

voorjaar/zomer
€ 1 per kind*


Op Avontoer bij de Boer

Op Avontoer bij de Boer is een ontdekkingstocht in en rond de boerderij bij een boer op de hoek. Met speciale aandacht voor weidevogels. Na een kort filmpje over weidevogels op school, gaan de leerlingen een ochtend naar de boerderij. De boer vertelt over zijn werk en het leven op de boerderij en daarna neemt een gids de kinderen mee het land in. De leerlingen gaan zelf ook aan de slag met opdrachten in en rond de boerderij.

voorjaar/zomer
€ 1 per kind*


stoere meiden speuren naar vogelsmet de laarzen in het plasdras weiland kijken naar weidevogelseieren bekijkenboer vertelt de kinderen over zijn werkKening fan de Greide! De SkriesWeidevogels Damwâld

Weidevogels horen bij de lente en bij Friesland. De Fûgelwacht Akkerwoude komt 's ochtends in de klas om te vertellen over het weidevogelbeheer. 's Middags gaat de klas bij de boer in het land veldwerkopdrachten maken, waardoor ze nog meer leren over het leven van weidevogels als kievit, grutto, tureluur, scholekster. Tot slot gaan de leerlingen polsstokspringen. Een feestje en meestal een waterballet waar de leerlingen heel veel plezier aan beleven.

voorjaar/zomer
gratis


uitleg polsstokspringen......wie durft?vogelwachter geeft uitleg. Kijk een zwaluw!vogels spotten met de verrekijkeropdrachtenboekjelangs de sloot beestjes zoeken met loeppotjesNestbeschermerseen 'broedsje'predatornestbeschermereendennestPolsstokspringen moet wel wennen!een snoeklekker vieseind goed al goedtot slot douchennatte vriendinnendouchen
Deze activiteit is voor dit seizoen al volgeboekt. U kunt zich wel alvast aanmelden voor het volgende seizoen. Stuur ons dan een mailtje.
Zwerftocht door It Houtwiel

Een flink stuk banjeren door It Houwiel, een stuk oernatuur waarover veel streekverhalen opgetekend zijn. De leerlingen gaan op zoek naar de grote grazers: een kudde Schotse Hooglanders en wilde paarden de Exmoors. In het gebied leven veel vogels, de vos, de otter, de ree en misschien een spook? Kortom een spannende uitdagende zwerftocht, waarin de gidsen ook beleefmomenten hebben ingebouwd (zoals met zijn allen aan een lang touw door het moeras). Struinen door het moeras, een pittige zwerftocht met altijd kans op een bijzondere ontmoeting.

voorjaar/zomer
€ 1,00 per kind*


In het moerasOud kloosterpad van Dokkum naar DrachtenJeffrey (boswachter) legt uitIt HoutwielKikkerdril in de Klas

Kikkerdril in de klas is een leuke manier om het voorjaar in de klas te halen. Beleef samen met de leerlingen hoe uit het dril kleine kikkervisjes groeien. Je krijgt een compleet pakket geleverd: aquarium, dril, plantjes, lesbrief, voorleesboekje, onderzoeksmateriaal. Goed voor weken lang kijkplezier in de klas!

voorjaar/zomer
€ 5 per pakket*


kikkerdril, je raakt niet uitgekekenkikkervisjeskikkerdril beginstadiumde puntjes zijn kommaatjes gewordenGoed kijken......kikkervisjeskikkervisjesuiteindelijk komt er een kikkertjeEn dan is er een echte kikkertip: leen de leskist over kikkerskikkervisjes in de klas is leuk
Deze activiteit is (voor dit jaar) voorbij. Je kunt je er niet meer voor opgeven.
Kuikentjes in de klas

Het begint met een echte broedmachine in de klas met 10 eieren die na 21 dagen uitkomen. De geboorte van de kuikentjes is heel bijzonder om mee te maken. De kuikentjes blijven nog een paar weken in de klas in de opfokbak onder de warmteplaat en de kinderen verzorgen de beestjes. Kuikentjes in de klas is heel bijzonder en echt iets om nooit te vergeten.

voorjaar/zomer
€ 1 per kind*


Het uitkomen van een eiNet uit het einog maar 1 dag uit het eionder de warmteplaat'Puck' als enige uitgekomen bij De WynroasLekker buiten
Deze activiteit is voor dit seizoen al volgeboekt. U kunt zich wel alvast aanmelden voor het volgende seizoen. Stuur ons dan een mailtje.
Nationale Buitenlesdag

Op 2 april 2019 is het de Nationale Buitenlesdag. Op deze dag geven leerkrachten in heel Nederland buiten les. Dat is niet alleen goed voor de leerprestaties van kinderen, maar het is ook nog eens heel leuk! Meld je aan en je ontvangt – in maart- de gratis (digitale) Buitenlesbundel met de leukste lessen in je inbox.

voorjaar/zomer
gratisDeze activiteit is (voor dit jaar) voorbij. Je kunt je er niet meer voor opgeven.
Jong Leren Eten - pilot

Jong leren eten is een programma waarin rijk, provincies, gemeenten, onderwijs en maatschappelijke organisaties samenwerken. Leerlingen komen met Jong Leren Eten in aanraking met voedsel en de herkomst ervan. Doel: leren om gezonde én duurzame keuzes te maken. Goed voor je lijf én goed voor de aarde. De scholen krijgen: leskist Smaaklessen, teaminstructie, gastlessen, excursies, natuurpakket Zaaien & Groeien en natuurpakket Oogsten & Composteren. Bijzondere onderdelen zijn het bestuderen van bodemdiertjes met virtual reality, zelf compost maken en koken met de geoogste groenten. We beginnen in mei met het zaaien van pompoenen. Mr en Miss Pumpkin komen in de klas en gaan met de kinderen aan de slag.

voorjaar/zomer
gratisDeze activiteit is (voor dit jaar) voorbij. Je kunt je er niet meer voor opgeven.