Uurnatuur 2018-2019_78

Klik op 'aanmelden' bij de activiteiten waaraan je mee wilt doen.

* Let op, de prijs van de activiteiten is de Vriendenprijs. Scholen die geen Vriend van De Klyster zijn betalen het dubbele tarief. In de bevestiging staat dus het vriendentarief. U kunt vriend worden, dit kost per jaar €12,50 + €0,35 per leerling. Wilt u dat, stuur een mail naar .Onderstaande activiteiten zijn afgelopen. Je kunt je er (voor dit jaar) niet meer voor opgeven.


Kanoet

Activiteit sluit aan bij Culturele Hoofdstad 2018, thema Sense of Place!

Kanoet is een educatieve theatervoorstelling -een soort masterclass-  over de wonderen van de vogelwereld en over vogelgekke vaders.

 

"Mient bereidt een presentatie van zijn vader voor over wadvogels. Hij heeft alle opgezette vogels en spullen van

het wad alvast klaargezet, maar zijn vader komt maar niet opdagen. Mient staat er alleen voor. Hij probeert – met

hulp van de kinderen uit het publiek – het verhaal van zijn vader zo goed mogelijk na te vertellen. Gelukkig heeft

vader hem veel geleerd, maar kon hij hem nog maar een paar dingen vragen..."

 

Na de voorstelling gaan de kinderen de dijk over en onder begeleiding van een gids een uur over de Kwelder strúnen, schelpen en veren zoeken en afval opruimen.

LF-2018
€ 1,00 per kind*

Op pad langs Dykswalen en Singels i.d Noardlike Fryske Walden

De Noardlike Fryske Wâlden tussen Dokkum en Drachten is een Nationaal Landschap. Het eeuwenoude coulisselandschap met elzensingels en houtwallen (dykswâlen) met daaronder (bramen)struiken is vrijwel intact gebleven. Dat maakt het uniek in heel Europa. Samen met natuurorganisaties onderhouden ruim duizend betrokken boeren en particulieren het landschap door aan agrarisch natuur- en landschapsbeheer te doen. Zij zijn aangesloten bij de vereniging Noardlike Fryske Wâlden.


Het kleinschalige coulisselandschap nodigt uit om verkend te worden en ook nog bekender te worden bij de eigen inwoners. Daarom nodigt de vereniging Noardlike Fryske Wâlden graag basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 uit om onder begeleiding het landschap te verkennen. Oud-boswachter Jacob Bijlsma neemt de kinderen mee het veld in langs de dykswâlen en elzensingels om van alles te ontdekken over de aanwezige flora en fauna. Daarnaast zullen de kinderen samen met een educatief begeleider door het uitvoeren van leuke opdrachten in het veld nieuwe dingen ontdekken! Is er nog tijd over, dan kan misschien samen met de boer nog even in de stal gekeken worden.

najaar 2018
€ 1,00 per kind*

Voorlezen Dag van de Duurzaamheid

Tijdens de Kinderboekenweek vindt ook de landelijke Dag van de Duurzaamheid plaats op vrijdag 10 oktober 2018.

Op het basisonderwijs wordt op 10-10-2018 een verhaal voorgelezen in het Fries of het Nederlands met als thema: ‘vriendschap en bijen’. Zoals de bijen en hommels voor elkaar zorgen en hun leven in het teken staat van het versterken van het volk. Zo ook zou de mens zich in moeten zetten voor het verbeteren van de wereld, het zorgen voor elkaar en voor de natuur.

 

Wethouders en burgemeesters treden bij een aantal scholen op als gastvoorlezer. Maar u kunt zelf ook een voorleesgast regelen, of zelf het verhaal voorlezen. Doet u mee? Na het voorlezen staan in deze lesbrief nog suggesties voor een klassengesprek en verwerkingsopdrachten.

najaar 2018
gratis


it âlde wâldhúske dêr't net ien wennet?Schrijver Douwe Kootstra leest voortroch de hage loereit âlde kezynIllustratie bij het verhaal 'Plastic Kibbeling' van Douwe KootstraWethouder Van der Ploeg leest voor bij De Griffel in LjussensMister FinneyBurgemeester Waanders leest voor op De FjouwerhoekeKnikkertegelpraatkaartvoorleeskrant 2015