Uurnatuur 2017-2018_78

Klik op 'aanmelden' bij de activiteiten waaraan je mee wilt doen.

* Let op, de prijs van de activiteiten is de Vriendenprijs. Scholen die geen Vriend van De Klyster zijn betalen het dubbele tarief. In de bevestiging staat dus het vriendentarief. U kunt vriend worden, dit kost per jaar €12,50 + €0,35 per leerling. Wilt u dat, stuur een mail naar .Onderstaande activiteiten zijn afgelopen. Je kunt je er (voor dit jaar) niet meer voor opgeven.


Noardlike Fryske Walden 'Takomst foar in Unyk Lanskip'
najaar
€ 3 per kind*

Zwerftocht door It Houtwiel

Onder leiding van natuurgids Bertus of natuurgids Jan, banjeren door It Houwiel, een stuk oernatuur waarover veel streekverhalen opgetekend zijn. De leerlingen gaan ook op zoek naar de grote grazers: een kudde gehoornde Schotse Hooglanders en wilde paarden 'De Exmoors'.

Struinen door het moeras, een zwerftocht met altijd kans op een bijzondere ontmoeting. In het gebied leven veel moerasvogels, de vos, de otter, de ree en misschien een spook?
Kortom een spannende uitdagende zwerftocht, waarin de gidsen ook beleefmomenten hebben ingebouwd (zoals met zijn allen aan een lang touw door het moeras).

 

Gids Bertus legt vooral accenten op het beleven (ruiken, voelen, proeven) en gaat op zoek naar planten en diertjes mbv een afstreepkaart. Gids Jan loopt minder ver met de leerlingen en legt o.a. accent op vogels kijken en planten verzamelen/determineren. Aan het eind doet hij een kwis. Zo geeft iedere gids zijn eigen draai aan de excursie.

 

U kunt in de klas eventueel aandacht besteden aan de oude streekverhalen die opgetekend zijn over dit gebied. In de lesbrief staan daarvoor leuke suggesties.

 

NB. Staat er geen geschikte datum voor u tussen? Bel of mail De Klyster dan zoeken we een oplossing!

najaar
€ 2,00 per kind*


In het moerasOud kloosterpad van Dokkum naar DrachtenJeffrey (boswachter) legt uitIt Houtwiel


Slakje en het Biobakje

Een echt herfstproject! In het najaar laten de bomen hun bladeren vallen. Wie ruimt dit afval op? Dat doet de natuur zelf!

 

Slakje en het Biobakje is een schoolbreed miniproject en gaat over de circulaire economie. Dat is een moeilijk woord, maar de natuur kan het ons heel goed uitleggen. Op school komt een onderzoekshoek met een slakkenbak.

 

Het project Slakje en het Biobakje is een bewustwordingsproject en leert de kinderen dat ons eigen “groene afval” geen afval is, maar “grondstof”. De slak laat ons dat zien en is exemplarisch voor alle  beestjes in de natuur die leven van restjes (afval).

 

Kortom het project Slakje en het Biobakje wil het scheiden van GFT-afval stimuleren door kinderen te leren over de voedselkringloop en afvalstromen.

najaar


ieder kind krijgt een biobakje


Himmeldei

Graag nodigen we de scholen en hun leerlingen uit een Himmeldei te organiseren. Een uurtje de handen uit de mouwen steken is leerzaam, leuk en helpt om onze eigen omgeving schoon te maken en te houden. Daarom ondersteunen de klystergemeenten u als basisscholen graag  bij de organisatie van een Himmeldei. Deze ondersteuning bestaat uit het verstrekken van papierprikkers, veiligheidshesjes en grijze containers. Na afloop worden de containers door de reiniging geleegd. Als herinnering aan de deelname ontvangen de leerlingen een leuke attentie.

Indien u bereid bent een himmeldei te organiseren kunt u zich aanmelden bij De Klyster. U wordt gebeld voor het maken van een afspraak.

 

TIP: leuk in combinatie met het duurzaamheidsproject "5 x Beter Bezig. De school kan zich voor dit project ook opgeven via de website en krijgt gratis 3 gastlessen.

hele jaar
gratis


leskist Ik ben Afvalleskist De Afvaltas: afval doe er wat mee!


Voorlezen Dag van de Duurzaamheid

10 oktober 2017 is het Dag van de Duurzaamheid. We nodigen u graag uit om mee te doen aan de Voorleesactie en om in gesprek te gaan met leerlingen over natuur, milieu en duurzaamheid.

Speciaal voor de negende editie van de Voorleesactie verschijnt een nieuw boek over het thema voedsel. De verhalenbundel ‘De wereld van Voedsel’ is geschikt voor groep 1 t/m 8. Er zijn verhalen voor de onder-, midden- en bovenbouw.

U kunt de verhalen vinden op www.dewereldvanvoedsel.nl/friese-vertaling

 

Wilt u dit gratis boek? Geef u dan op en wij regelen alles voor u.

 

Wilt u ook een voorleesgast in de klas? Dat kan! Onze burgemeesters en wethouders hebben aangegeven dat ze weer graag op bezoek gaan bij de scholen om voor te lezen in groep 7/8.

 

Frysk

De bestuurders hebben zelf alle verhalen uit de bundel in het Frysk vertaald. In overleg met u, zal het verhaal in het Frysk of Nederlands verteld worden.

10 oktober
gratis


it âlde wâldhúske dêr't net ien wennet?Schrijver Douwe Kootstra leest voortroch de hage loereit âlde kezynIllustratie bij het verhaal 'Plastic Kibbeling' van Douwe KootstraWethouder Van der Ploeg leest voor bij De Griffel in LjussensMister FinneyBurgemeester Waanders leest voor op De FjouwerhoekeKnikkertegelpraatkaartvoorleeskrant 2015


Dierendag

In week 40 is het dierendag. De leden van PKV Frisia komen graag een dag op uw school en nemen een hele dierentuin mee: konijnen, kippen, duiven, cavia's, etc.

 

Om de beurt kunnen de klassen langskomen voor een gastles, waarin het houden en verzorgen van huisdieren centraal staat. Natuurlijk mogen de kinderen de dieren aaien, voeren en is er genoeg tijd voor het stellen van vragen.

 

Er is plaats voof 5 scholen.

dierendagweek
€ 50,00*

Presintaasje Fugelboek
najaar
gratis