Uurnatuur 2019-2020_56

Klik op 'aanmelden' bij de activiteiten waaraan je mee wilt doen.

* Let op, de prijs van de activiteiten is de Vriendenprijs. Scholen die geen Vriend van De Klyster zijn betalen het dubbele tarief. In de bevestiging staat dus het vriendentarief. U kunt vriend worden, dit kost per jaar €12,50 + €0,35 per leerling. Wilt u dat, stuur een mail naar .Fisken Op Raais - 50 jaar je neus stoten

Uitnodiging educatief project “Fisken op raais” in Nationaal Park Lauwersmeer.

 

Dit jaar is het precies vijftig jaar geleden dat de Lauwerszee Lauwersmeer werd. Uit angst voor overstromingen werd op 23 mei 1969 het laatste gat in de nieuwe afsluitdijk gedicht. In vijftig jaar tijd is er veel veranderd in het gebied. De planten en dieren, die in zee leefden, verdwenen en werden vervangen door soorten van het zoete water. Vooral heel veel vogels komen in dit waterrijke gebied voor. Maar de veranderingen pakten niet voor iedereen positief uit. De zeehonden verdwenen en vissen konden niet meer vrij het gebied in en uit zwemmen, omdat ze met hun kop tegen de dijk botsten.

 

In het kader van het vijftigjarig bestaan van het Lauwersmeer hebben Waddenvereniging en IVN een prachtig project ontwikkeld, waarbij leerlingen van groep 5/6 op zoek gaan naar sporen uit het zoute verleden van het Lauwersmeer en van alles leren over de trek van vissen.

Nieuwsgierig geworden? Schrijf je klas dan in voor dit project!

Najaar/Winter
gratisDeze activiteit is (voor dit jaar) voorbij. Je kunt je er niet meer voor opgeven.
Natuurfotografie KidzKlix

Vaak is het vlakbij huis onverwachts mooi, maar dat moet je wel leren zien. Daarom gaan we met uw leerlingen een trip maken naar een stuk natuur vlakbij school om daar natuurfoto's te maken en op zoek te gaan naar de soortenrijkdom (biodiversiteit) van dit gebied.

Voor we vertrekken krijgt de klas eerst een korte cursus van een natuurfotograaf van KidzKlix. Daarna vertrekken we naar het natuurgebied. Tot slot volgt een bespreking en presentatie van de foto's en kiezen we de top 3 van mooiste foto's van de dag.

Programma

  • 9:00-9:30 presentatie en uitleg aan de kinderen, camera's uitdelen
  • 9:30-11:30 trip door natuurgebied
  • 11:30-12:30 fotoselectie maken door fotograaf / eten en spelen voor kids
  • 12:30-13:00 fotobespreking en jurering door de kinderen
  • 13:00 einde workshop

Najaar/Winter
€ 1,00 per kind*Deze activiteit is voor dit seizoen al volgeboekt. U kunt zich wel alvast aanmelden voor het volgende seizoen. Stuur ons dan een mailtje.
Op Maat

Staat er niks van uw gading tussen, of hebt u een speciale wens voor een excursie of buitenactiviteit? Geef u dan op voor een excursie op maat. De Klyster gaat samen met u bekijken wat we voor uw groep kunnen regelen. De activiteit moet wel in de klysterregio uitgevoerd kunnen worden. Denk aan natuurgebieden in de Gemeenten Noardeast-Fryslân en Dantumadiel zoals het Wad, Lauwersmeer, Noardlike Fryske Wâlden, Veenkloosterbos, It Houtwiel, etc., of een groen stukje natuur rond school.

Najaar/Winter
€ 1,00 per kind*


Veenkloosterbos

Het Veenkloosterbos is al een heel oud bos met prachtige hoge dikke bomen. Het ruikt er heerlijk als het herfst is. Dichtbij de grond vind je paddenstoelen, mossen en bodemdiertjes. Tijdens de wandeling door dit bos gaan de leerlingen hier naar op zoek met spiegeltjes, loepjes en zoekkaarten. Maar er is nog veel meer te horen en te zien, o.a. het hertenkamp, kikkers en de klimheuvel. Dat ontdekken de kinderen samen met de gids. Een heerlijke excursie in een prachtig bos.

Najaar/Winter
€ 1,00 per kind*


de vliegenzwamgrote zwamherfstlaantjestillevengids Olga ontvangt de groep's ochtends is het licht heel mooide kikkers hippen door het vochtige bosbomen knuffelenelfenbankjes bekijkenpaddenstoelen op rottend houtmet loep zie je het veel beterhertende herten voerenbruggetje met zwaandeftig landhuiser zijn ook grote dikke bomen in het bosverstopt in de holle boomverzamelde natuurschattenLeerlingen 't Oegh en gids Olga bij omgevallen boomGids Olga legt uitVoetje tikWat groeit hier allemaal...Olga met kinderen in het bosBraakballen pluizen + Gastles

Het is weer tijd om te pluizen! Doe je mee met de klas?

Een ervaren gids komt op school en geeft een boeiende les over uilen. De gids weet alles over uilen en kan daar prachtig over vertellen. Ze heeft een grote uilenkast, een ûleboerd, opgezette kerkuilen en nog veel meer bij zich. Tot slot gaat de klas braakballen pluizen. Deze gastles is een van de jaarlijks terugkomende activiteiten, omdat alle kinderen hier zo van genieten.

Najaar/Winter
€ 1,00 per kind*


pluizen en poetsenwat stond er op het menu van de uil?een schedeltjebraakballen pluizen is net een cadeautje uitpakkengids Betty vertelt over Titus en Titia kerkuilGids Betty met de kerkuil-uitzet.wat voor botje hebben we hier?op de kiek met de kerkuilhelpen met pluizeneen super les. Betty neem van alles mee naar school.Jong Leren Eten - pilot deel 2

Voor de zomervakantie zaaiden leerlingen onder leiding van mister en miss Pumpkin pompoenen. In deel 2 van de pilot is het nu tijd om te oogsten en te koken. Op wereldvoedseldag wordt een gezonde lunch gemaakt met de zelf gekweekte groenten.

De restjes worden gecomposteerd en er wordt aandacht besteed aan het bodemleven. Bijzonder onderdeel is het bestuderen van bodemdiertjes met virtual reality, zelf compost maken m.b.v. een wormenhotel, gezond bodemleven, kringloop. Ook mister en miss Pumpkin komen weer gastles geven op school over gezonde voeding.

Najaar/Winter
€ 1,00 per kind*Deze activiteit is (voor dit jaar) voorbij. Je kunt je er niet meer voor opgeven.