Uurnatuur 2017-2018_56

Klik op 'aanmelden' bij de activiteiten waaraan je mee wilt doen.

* Let op, de prijs van de activiteiten is de Vriendenprijs. Scholen die geen Vriend van De Klyster zijn betalen het dubbele tarief. In de bevestiging staat dus het vriendentarief. U kunt vriend worden, dit kost per jaar €12,50 + €0,35 per leerling. Wilt u dat, stuur een mail naar .Onderstaande activiteiten zijn afgelopen. Je kunt je er (voor dit jaar) niet meer voor opgeven.


De Sukerei

Hoe leefden onze oerpakes en oerbeppes? De kinderen ontdekken dit tijdens een rondleiding in en om wâldhúskes. De venter, de jager, de boer en de arbeider komen tot leven. Spelenderwijs leren de kinderen over cultuurhistorie, landschap en natuur van de Noardlike Fryske Wâlden rond het jaar 1920.

Beleven door te "doen als toen": ouderwetse spelletjes spelen, verkleden, cichorei stampen en........tot slot poffetjes eten? Tip: leuke activiteit als de juf/meester jarig is.

najaar
€ 3 per kind*

Natuursprong Kollumerwaard

De Kollumerwaard is een prachtig natuurgebied van Staatsbosbeheer in het Lauwersland met bos en water. Klystergids Bertus gaat met de kinderen natuursprong doen. Natuursprong is heel basic: een ochtend lekker met de klas spelenderwijs de natuur ontdekken.
De gids besteedt veel aandacht aan natuurvondsten van de kinderen en doet stoere spelletjes en bouwt hutten en bruggen met de kinderen. Vies worden mag!

 

NB. Staat er geen geschikte datum voor u tussen? Bel of mail De Klyster, dan zoeken we een oplossing!

 

Tip: na afloop picknicken en daarna nog een uitgezette wandelroute lopen van Staatsbosbeheer. Deze route start bij de parkeerplaats en is zeer de moeite waard.

najaar
€ 2 per kind*

Veenkloosterbos

Het Veenkloosterbos is al een heel oud bos met prachtige hoge dikke bomen. Het ruikt er heerlijk als het herfst is.

Dichterbij de grond vind je paddenstoelen en bodemdiertjes. Tijdens de wandeling door dit bos gaan de leerlingen hier naar op zoek met spiegeltjes, loepjes en zoekkaarten.

Maar er is nog veel meer te horen en te zien (hertenkamp, holle bomen) en dat ontdekken de kinderen samen met de gids.

 

Een heerlijke excursie in een prachtig bos.

 

PS. Hebt u specifieke wensen over datum of inhoud? Neem dan contact met ons op.

najaar
€ 2,00 per kind*


de vliegenzwamgrote zwamherfstlaantjestillevengids Olga ontvangt de groep's ochtends is het licht heel mooide kikkers hippen door het vochtige bosbomen knuffelenelfenbankjes bekijkenpaddenstoelen op rottend houtmet loep zie je het veel beterhertende herten voerenbruggetje met zwaandeftig landhuiser zijn ook grote dikke bomen in het bosverstopt in de holle boomverzamelde natuurschattenLeerlingen 't Oegh en gids Olga bij omgevallen boomGids Olga legt uitVoetje tikWat groeit hier allemaal...Olga met kinderen in het bos


5x Beter Bezig

Wat kunnen kinderen doen om te zorgen dat de aarde haar werk goed kan blijven doen?

Tijdens het project 5x beter bezig komen alle aspecten van duurzaamheid aan bod. Vijf simpele spelregels laten zien hoe je goed voor jezelf en je medemensen zorgt, slim omgaat met spullen, energie en water, minder gifstoffen gebruikt en hoe je de natuur de ruimte geeft.

De kinderen gaan samen met een gastdocent actief aan de slag. In drie lessen leren ze wat duurzaamheid betekent, gaan ze op onderzoek uit en bedenken ze acties om voortaan 5x beter bezig te zijn.

najaar/winter
gratis

Braakballen pluizen + Gastles 'Titus en Titia Kerkuil'

Klystergids Betty Kooistra komt op school en geeft een boeiende les over Titus en Titia Kerkuil. Betty weet alles van de kerkuil en kan daar prachtig en beeldend over vertellen. De kinderen hangen aan haar lippen. Ze neemt ook allerlei voorwerpen mee, waaronder een grote uilenkast, een ûleboerd, opgezette kerkuilen en nog veel meer.
Tot slot gaat Betty met de klas braakballen pluizen. Deze gastles is een van de jaarlijks terugkomende klysteractiviteiten. Een "gouweouwe" waar alle kinderen van genieten.

 

NB. Staat er geen geschikte datum voor u tussen? Bel of mail De Klyster, dan zoeken we een oplossing!

najaar/winter
€ 40*


pluizen en poetsenwat stond er op het menu van de uil?een schedeltjebraakballen pluizen is net een cadeautje uitpakkengids Betty vertelt over Titus en Titia kerkuilGids Betty met de kerkuil-uitzet.wat voor botje hebben we hier?op de kiek met de kerkuilhelpen met pluizeneen super les. Betty neem van alles mee naar school.


Slakje en het Biobakje

Een echt herfstproject! In het najaar laten de bomen hun bladeren vallen. Wie ruimt dit afval op? Dat doet de natuur zelf!

 

Slakje en het Biobakje is een schoolbreed miniproject en gaat over de circulaire economie. Dat is een moeilijk woord, maar de natuur kan het ons heel goed uitleggen. Op school komt een onderzoekshoek met een slakkenbak.

 

Het project Slakje en het Biobakje is een bewustwordingsproject en leert de kinderen dat ons eigen “groene afval” geen afval is, maar “grondstof”. De slak laat ons dat zien en is exemplarisch voor alle  beestjes in de natuur die leven van restjes (afval).

 

Kortom het project Slakje en het Biobakje wil het scheiden van GFT-afval stimuleren door kinderen te leren over de voedselkringloop en afvalstromen.

najaar


ieder kind krijgt een biobakje


Himmeldei

Graag nodigen we de scholen en hun leerlingen uit een Himmeldei te organiseren. Een uurtje de handen uit de mouwen steken is leerzaam, leuk en helpt om onze eigen omgeving schoon te maken en te houden. Daarom ondersteunen de klystergemeenten u als basisscholen graag  bij de organisatie van een Himmeldei. Deze ondersteuning bestaat uit het verstrekken van papierprikkers, veiligheidshesjes en grijze containers. Na afloop worden de containers door de reiniging geleegd. Als herinnering aan de deelname ontvangen de leerlingen een leuke attentie.

Indien u bereid bent een himmeldei te organiseren kunt u zich aanmelden bij De Klyster. U wordt gebeld voor het maken van een afspraak.

 

TIP: leuk in combinatie met het duurzaamheidsproject "5 x Beter Bezig. De school kan zich voor dit project ook opgeven via de website en krijgt gratis 3 gastlessen.

hele jaar
gratis


leskist Ik ben Afvalleskist De Afvaltas: afval doe er wat mee!


Voorlezen Dag van de Duurzaamheid

10 oktober 2017 is het Dag van de Duurzaamheid. We nodigen u graag uit om mee te doen aan de Voorleesactie en om in gesprek te gaan met leerlingen over natuur, milieu en duurzaamheid.

Speciaal voor de negende editie van de Voorleesactie verschijnt een nieuw boek over het thema voedsel. De verhalenbundel ‘De wereld van Voedsel’ is geschikt voor groep 1 t/m 8. Er zijn verhalen voor de onder-, midden- en bovenbouw.

U kunt de verhalen vinden op www.dewereldvanvoedsel.nl/friese-vertaling

 

Wilt u dit gratis boek? Geef u dan op en wij regelen alles voor u.

 

Wilt u ook een voorleesgast in de klas? Dat kan! Onze burgemeesters en wethouders hebben aangegeven dat ze weer graag op bezoek gaan bij de scholen om voor te lezen in groep 7/8.

 

Frysk

De bestuurders hebben zelf alle verhalen uit de bundel in het Frysk vertaald. In overleg met u, zal het verhaal in het Frysk of Nederlands verteld worden.

10 oktober
gratis


it âlde wâldhúske dêr't net ien wennet?Schrijver Douwe Kootstra leest voortroch de hage loereit âlde kezynIllustratie bij het verhaal 'Plastic Kibbeling' van Douwe KootstraWethouder Van der Ploeg leest voor bij De Griffel in LjussensMister FinneyBurgemeester Waanders leest voor op De FjouwerhoekeKnikkertegelpraatkaartvoorleeskrant 2015


Dierendag

In week 40 is het dierendag. De leden van PKV Frisia komen graag een dag op uw school en nemen een hele dierentuin mee: konijnen, kippen, duiven, cavia's, etc.

 

Om de beurt kunnen de klassen langskomen voor een gastles, waarin het houden en verzorgen van huisdieren centraal staat. Natuurlijk mogen de kinderen de dieren aaien, voeren en is er genoeg tijd voor het stellen van vragen.

 

Er is plaats voof 5 scholen.

dierendagweek
€ 50,00*