Uurnatuur 2018-2019_34

Klik op 'aanmelden' bij de activiteiten waaraan je mee wilt doen.

* Let op, de prijs van de activiteiten is de Vriendenprijs. Scholen die geen Vriend van De Klyster zijn betalen het dubbele tarief. In de bevestiging staat dus het vriendentarief. U kunt vriend worden, dit kost per jaar €12,50 + €0,35 per leerling. Wilt u dat, stuur een mail naar .Onderstaande activiteiten zijn afgelopen. Je kunt je er (voor dit jaar) niet meer voor opgeven.


Egelpad bij de Spitkeet

Nieuw Ga mee op ontdekking in de Spitkeet!

De Spitkeet is een openlucht museum in Harkema.

 

Eddy de Egel laat je ontdekken hoe de mensen hier vroeger leefden. Je loopt een route met 10 opdrachten. Onderweg leer je van alles over de natuur, de huisjes van vroeger en er is ruimte voor een spelletje. Leuk en leerzaam!

 

In een groepje van 5 kinderen ga je op pad. Ieder groepje krijgt een rugzak met onderzoeksmaterialen. Per groepje loopt een begeleider van school mee (leerkracht, ouder of stagiaire).

 

Tijd over? Dan kun je nog even klimmen en klauteren in de speeltuin.

najaar 2018
€ 1 per kind*

Kanoet

Activiteit sluit aan bij Culturele Hoofdstad 2018, thema Sense of Place!

Kanoet is een educatieve theatervoorstelling -een soort masterclass-  over de wonderen van de vogelwereld en over vogelgekke vaders.

 

"Mient bereidt een presentatie van zijn vader voor over wadvogels. Hij heeft alle opgezette vogels en spullen van

het wad alvast klaargezet, maar zijn vader komt maar niet opdagen. Mient staat er alleen voor. Hij probeert – met

hulp van de kinderen uit het publiek – het verhaal van zijn vader zo goed mogelijk na te vertellen. Gelukkig heeft

vader hem veel geleerd, maar kon hij hem nog maar een paar dingen vragen..."

 

Na de voorstelling gaan de kinderen de dijk over en onder begeleiding van een gids een uur over de Kwelder strúnen, schelpen en veren zoeken en afval opruimen.

LF-2018
€ 1,00 per kind*

Tolhuispark Dokkum

Natuur vind je ook in de stad! Onze klystergids neemt de kinderen mee op een spannende herfstexcursie door het Tolhuispark in Dokkum. In dit park valt van alles te zien en te ontdekken.
Op speelse wijze gaan de kinderen op zoek naar paddenstoelen, bomen, plantjes, diertjes en andere herfstschatten.

 

Tot slot mogen de leerlingen nog even lekker klimmen over de boomstammen. Kortom, een hele leuke excursie, helemaal afgestemd op de jongste kinderen.

 

PS Hebt u specifiek wensen over datum of inhoud? Neem dan contact met ons op.

najaar 2018
€ 1,00 per kind*


paddenstoelen bekijkenmet blinddoek bomen voelenKinderen op houtstapelmet een loep zie je het nog beter.de ene helft heeft blinddoek, de andere helft begeleidtverstoppertjetot slot: spelen op houtstapel


Veenkloosterbos

Het Veenkloosterbos is al een heel oud bos met prachtige hoge dikke bomen. Het ruikt er heerlijk als het herfst is.

Dichterbij de grond vind je paddenstoelen en bodemdiertjes. Tijdens de wandeling door dit bos gaan de leerlingen hier naar op zoek met spiegeltjes, loepjes en zoekkaarten.

Maar er is nog veel meer te horen en te zien (hertenkamp, holle bomen) en dat ontdekken de kinderen samen met de gids.

 

Een heerlijke excursie in een prachtig bos.

 

PS. Hebt u specifieke wensen over datum of inhoud? Neem dan contact met ons op.

najaar 2018
€ 1,00 per kind*


de vliegenzwamgrote zwamherfstlaantjestillevengids Olga ontvangt de groep's ochtends is het licht heel mooide kikkers hippen door het vochtige bosbomen knuffelenelfenbankjes bekijkenpaddenstoelen op rottend houtmet loep zie je het veel beterhertende herten voerenbruggetje met zwaandeftig landhuiser zijn ook grote dikke bomen in het bosverstopt in de holle boomverzamelde natuurschattenLeerlingen 't Oegh en gids Olga bij omgevallen boomGids Olga legt uitVoetje tikWat groeit hier allemaal...Olga met kinderen in het bos


Braakballen pluizen + Gastles 'Titus en Titia Kerkuil'

Klystergids Betty Kooistra komt op school en geeft een boeiende les over Titus en Titia Kerkuil. Betty weet alles van de kerkuil en kan daar prachtig en beeldend over vertellen. De kinderen hangen aan haar lippen. Ze neemt ook allerlei voorwerpen mee, waaronder een grote uilenkast, een ûleboerd, opgezette kerkuilen en nog veel meer.
Tot slot gaat Betty met de klas braakballen pluizen. Deze gastles is een van de jaarlijks terugkomende klysteractiviteiten. Een "gouweouwe" waar alle kinderen van genieten.

 

NB. Staat er geen geschikte datum voor u tussen? Bel of mail De Klyster, dan zoeken we een oplossing!

najaar/winter
€ 1,00 per kind*


pluizen en poetsenwat stond er op het menu van de uil?een schedeltjebraakballen pluizen is net een cadeautje uitpakkengids Betty vertelt over Titus en Titia kerkuilGids Betty met de kerkuil-uitzet.wat voor botje hebben we hier?op de kiek met de kerkuilhelpen met pluizeneen super les. Betty neem van alles mee naar school.


Vogels in de winter

Vogels in de winter is een natuur-in-de-klas-pakket voor de groepen 1 tot en met 4. In het pakket:

  • raamstickers en vogelbeeldjes voor vogelherkenning
  • diverse voersoorten
  • birdswing (een standaard voor op het raam om een vetbol aan te hangen)
  • handleiding en een informatieblad waarop staat hoe u leerlingenmateriaal kunt downloaden
  • vogelboekjes
  • materiaal waarmee met de klas zelf vetbollen en pindaslingers gemaakt kunnen worden (vet, warmplaatje, zaden, etc.)
  • vogelvoederplank
  • verrekijker

 

Het pakket wordt op school gebracht en na afloop weer opgehaald. Het verbruikersmateriaal mag de school natuurlijk houden.

Herfst en Winter
€ 1 per kind*

Voorlezen Dag van de Duurzaamheid

Tijdens de Kinderboekenweek vindt ook de landelijke Dag van de Duurzaamheid plaats op vrijdag 10 oktober 2018.

Op het basisonderwijs wordt op 10-10-2018 een verhaal voorgelezen in het Fries of het Nederlands met als thema: ‘vriendschap en bijen’. Zoals de bijen en hommels voor elkaar zorgen en hun leven in het teken staat van het versterken van het volk. Zo ook zou de mens zich in moeten zetten voor het verbeteren van de wereld, het zorgen voor elkaar en voor de natuur.

 

Wethouders en burgemeesters treden bij een aantal scholen op als gastvoorlezer. Maar u kunt zelf ook een voorleesgast regelen, of zelf het verhaal voorlezen. Doet u mee? Na het voorlezen staan in deze lesbrief nog suggesties voor een klassengesprek en verwerkingsopdrachten.

najaar 2018
gratis


it âlde wâldhúske dêr't net ien wennet?Schrijver Douwe Kootstra leest voortroch de hage loereit âlde kezynIllustratie bij het verhaal 'Plastic Kibbeling' van Douwe KootstraWethouder Van der Ploeg leest voor bij De Griffel in LjussensMister FinneyBurgemeester Waanders leest voor op De FjouwerhoekeKnikkertegelpraatkaartvoorleeskrant 2015