Uurnatuur 2017-2018_12

Klik op 'aanmelden' bij de activiteiten waaraan je mee wilt doen.

* Let op, de prijs van de activiteiten is de Vriendenprijs. Scholen die geen Vriend van De Klyster zijn betalen het dubbele tarief. In de bevestiging staat dus het vriendentarief. U kunt vriend worden, dit kost per jaar €12,50 + €0,35 per leerling. Wilt u dat, stuur een mail naar .Onderstaande activiteiten zijn afgelopen. Je kunt je er (voor dit jaar) niet meer voor opgeven.


Tolhuispark Dokkum

Natuur vind je ook in de stad! Onze klystergids neemt de kinderen mee op een spannende herfstexcursie door het Tolhuispark in Dokkum. In dit park valt van alles te zien en te ontdekken.
Op speelse wijze gaan de kinderen op zoek naar paddenstoelen, bomen, plantjes, diertjes en andere herfstschatten.

 

Tot slot mogen de leerlingen nog even lekker klimmen over de boomstammen. Kortom, een hele leuke excursie, helemaal afgestemd op de jongste kinderen.

 

PS Hebt u specifiek wensen over datum of inhoud? Neem dan contact met ons op.

najaar
€ 2,00 per kind*


paddenstoelen bekijkenmet blinddoek bomen voelenKinderen op houtstapelmet een loep zie je het nog beter.de ene helft heeft blinddoek, de andere helft begeleidtverstoppertjetot slot: spelen op houtstapel


Bollen planten + Gastles 'Weltrusten Bolletjes'

In het najaar gaat de natuur slapen. Ook de bollen en knollen.

Gids Annemarie komt op school en vertelt eerst een spannend verhaal m.b.v. de handpoppen Eki Eekhoorn, Kermit de Kikker, Eddy Egel en Jikke Ooievaar over de winterslaap.
Daarna gaat de gids naar buiten en met de kleuters bollen planten.
De gids heeft schepjes bij zich en een grote mand met bollen en knollen. Iedere kind mag buiten sneeuwklokjes en krokussen planten en toedekken met een dekentje van aarde. En nu maar wachten tot de zon in februari weer wat warmer wordt en de bollen boven komen. Een super project, waar de kleuters heel erg van zullen genieten.

 

PS Hebt u specifieke wensen over datum of inhoud? Neem dan contact met ons op.

najaar
€ 40,00 per groep*


gids Annemarie met het lesmateriaaldek de bollen maar toeeerst luisteren naar een spannend verhaalelk kind mag 6 bolletjes planten bij school!sneeuwklokjes en krokusjes plantengids Annemarie plant bollen met kleutersbinnen planten we bollen in februarihet wordt voorjaar in de klas


Slakje en het Biobakje

Een echt herfstproject! In het najaar laten de bomen hun bladeren vallen. Wie ruimt dit afval op? Dat doet de natuur zelf!

 

Slakje en het Biobakje is een schoolbreed miniproject en gaat over de circulaire economie. Dat is een moeilijk woord, maar de natuur kan het ons heel goed uitleggen. Op school komt een onderzoekshoek met een slakkenbak.

 

Het project Slakje en het Biobakje is een bewustwordingsproject en leert de kinderen dat ons eigen “groene afval” geen afval is, maar “grondstof”. De slak laat ons dat zien en is exemplarisch voor alle  beestjes in de natuur die leven van restjes (afval).

 

Kortom het project Slakje en het Biobakje wil het scheiden van GFT-afval stimuleren door kinderen te leren over de voedselkringloop en afvalstromen.

najaar


ieder kind krijgt een biobakje


Himmeldei

Graag nodigen we de scholen en hun leerlingen uit een Himmeldei te organiseren. Een uurtje de handen uit de mouwen steken is leerzaam, leuk en helpt om onze eigen omgeving schoon te maken en te houden. Daarom ondersteunen de klystergemeenten u als basisscholen graag  bij de organisatie van een Himmeldei. Deze ondersteuning bestaat uit het verstrekken van papierprikkers, veiligheidshesjes en grijze containers. Na afloop worden de containers door de reiniging geleegd. Als herinnering aan de deelname ontvangen de leerlingen een leuke attentie.

Indien u bereid bent een himmeldei te organiseren kunt u zich aanmelden bij De Klyster. U wordt gebeld voor het maken van een afspraak.

 

TIP: leuk in combinatie met het duurzaamheidsproject "5 x Beter Bezig. De school kan zich voor dit project ook opgeven via de website en krijgt gratis 3 gastlessen.

hele jaar
gratis


leskist Ik ben Afvalleskist De Afvaltas: afval doe er wat mee!


Voorlezen Dag van de Duurzaamheid

10 oktober 2017 is het Dag van de Duurzaamheid. We nodigen u graag uit om mee te doen aan de Voorleesactie en om in gesprek te gaan met leerlingen over natuur, milieu en duurzaamheid.

Speciaal voor de negende editie van de Voorleesactie verschijnt een nieuw boek over het thema voedsel. De verhalenbundel ‘De wereld van Voedsel’ is geschikt voor groep 1 t/m 8. Er zijn verhalen voor de onder-, midden- en bovenbouw.

U kunt de verhalen vinden op www.dewereldvanvoedsel.nl/friese-vertaling

 

Wilt u dit gratis boek? Geef u dan op en wij regelen alles voor u.

 

Wilt u ook een voorleesgast in de klas? Dat kan! Onze burgemeesters en wethouders hebben aangegeven dat ze weer graag op bezoek gaan bij de scholen om voor te lezen in groep 7/8.

 

Frysk

De bestuurders hebben zelf alle verhalen uit de bundel in het Frysk vertaald. In overleg met u, zal het verhaal in het Frysk of Nederlands verteld worden.

10 oktober
gratis


it âlde wâldhúske dêr't net ien wennet?Schrijver Douwe Kootstra leest voortroch de hage loereit âlde kezynIllustratie bij het verhaal 'Plastic Kibbeling' van Douwe KootstraWethouder Van der Ploeg leest voor bij De Griffel in LjussensMister FinneyBurgemeester Waanders leest voor op De FjouwerhoekeKnikkertegelpraatkaartvoorleeskrant 2015


Dierendag

In week 40 is het dierendag. De leden van PKV Frisia komen graag een dag op uw school en nemen een hele dierentuin mee: konijnen, kippen, duiven, cavia's, etc.

 

Om de beurt kunnen de klassen langskomen voor een gastles, waarin het houden en verzorgen van huisdieren centraal staat. Natuurlijk mogen de kinderen de dieren aaien, voeren en is er genoeg tijd voor het stellen van vragen.

 

Er is plaats voof 5 scholen.

dierendagweek
€ 50,00*