natuurindeklas


Kuikentjes in de klas


Het uitkomen van een eiNet uit het einog maar 1 dag uit het ei onder de warmteplaat'Puck' als enige uitgekomen bij De WynroasLekker buiten
Periode:voorjaar/zomer

Tijd:Ongeveer 7 weken

Plaats:Op school

Kosten:1 euro per kind

Inhoud:

Het begint met een echte broedmachine in de klas met 10 eieren die na 21 dagen uitkomen. De geboorte van de kuikentjes is heel bijzonder om mee te maken. De kuikentjes blijven nog een paar weken in de klas in de opfokbak onder de warmteplaat en de kinderen verzorgen de beestjes. Kuikentjes in de klas is heel bijzonder en echt iets om nooit te vergeten.


Begeleiding:

Klystervrijwilliger Pieter komt het materiaal op school brengen, installeert de broedmachine en geeft instructie. Pieter tijdens het project altijd geraadpleegd worden.  De leerlingen verzorgen de kuikentjes in de klas.

  • Vrijwilliger Pieter van der Galien 06-53882506


Voorbereiding:

Lees de lesbrief goed door.


Overig:

  • Een gastles is mogelijk. Vrijwilligers van PKV Frisia komen in de klas en vertellen over hun hobby als houder van kleine dieren en pluimvee en nemen ook dieren mee.
  • Gastles kan bij afgifte van de broedmachine besproken worden.


Lesbrief:

Aanmelden:Je kunt je niet meer aanmelden voor deze activiteit.

Filmpje:

 


Wij hebben enorm genoten van het project Kuikens in de klas. Het was voor onze peuters een bijzondere ervaring. Ook de samenwerking met de basisschool Groen van Prinsterer was erg leuk. We waren echt met zn alleen `in verwachting` van de kuikens. Het wachten duurde erg lang....
maar het uitkomen was een echte beloning.Wilma Talstra (Stichting Peuterspeelzalen Dongeradeel)

De kinderen hebben er enorm van genoten (en ik ook). Alle kinderen hebben het eerste kuikentje uit het ei zien komen, heel bijzonder. In de weken erna hebben ze ze in de hand gehad en op hun tafel. Sommige kinderen waren niet bij de bak weg te slaan. Alle kuikentjes hadden een naam. Van Chickie tot Kuijt en Sneijder (die werd als eerste geboren). We hadden maar liefst 8 kuikentjes. Ik denk niet dat de kinderen dit ook zullen vergeten.


Baukje Folkertsma (CBS Eben Haezer, Dokkum)

Van de tien eieren zijn er zeven uitgekomen. En ei was niet bevrucht (dit hadden we bij het schouwen al ontdekt) de andere twee eieren waren wel bevrucht maar niet tot ontwikkeling gekomen. Er zaten bruinachtige dooiers in. De kinderen zijn erg enthousiast en het geeft veel gezelligheid in de klas. Ook de kinderen uit de andere groepen komen regelmatig even bij ons in het lokaal om de kuikentjes te bewonderen.


Liesbeth Tolsma (CBS De Gearing, Ee)

Wat een aanrader!
Elke klas ( groep 7 en 8) zou dit eens moeten meemaken. De ervaring van het uitbroeden en het opgroeien van kuikentjes is super om mee te maken. Jammer dat ze na 2 weken een ander plekje moesten krijgen. Onze tip: maak op tijd foto's, het opgroeien gaat erg vlug!


Janke Wiersma (de Wynroas)

Heb je goede of slechte ervaringen met deze activiteit of heb je een leuke tip? Schrijf ook een recensie »