excursie


Op pad langs Dykswalen en Singels i.d Noardlike Fryske Walden

Periode:najaar 2018

Tijd:09.00 tot ongeveer 11.30 uur

Plaats:Bij een boer/lid NFW op het erf en in het boerenland.

Startplaats:We zoeken een boer in de buurt bij uw school. Zodra de boer bekend is hoort u dat van het NME-Centrum.

Doelgroep:basisonderwijs Noordoost Friesland

Kosten:1,00 euro per kind

Inhoud:

De Noardlike Fryske Wâlden tussen Dokkum en Drachten is een Nationaal Landschap. Het eeuwenoude coulisselandschap met elzensingels en houtwallen (dykswâlen) met daaronder (bramen)struiken is vrijwel intact gebleven. Dat maakt het uniek in heel Europa. Samen met natuurorganisaties onderhouden ruim duizend betrokken boeren en particulieren het landschap door aan agrarisch natuur- en landschapsbeheer te doen. Zij zijn aangesloten bij de vereniging Noardlike Fryske Wâlden.


Het kleinschalige coulisselandschap nodigt uit om verkend te worden en ook nog bekender te worden bij de eigen inwoners. Daarom nodigt de vereniging Noardlike Fryske Wâlden graag basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 uit om onder begeleiding het landschap te verkennen. Oud-boswachter Jacob Bijlsma neemt de kinderen mee het veld in langs de dykswâlen en elzensingels om van alles te ontdekken over de aanwezige flora en fauna. Daarnaast zullen de kinderen samen met een educatief begeleider door het uitvoeren van leuke opdrachten in het veld nieuwe dingen ontdekken! Is er nog tijd over, dan kan misschien samen met de boer nog even in de stal gekeken worden.


Vervoer:

De school regelt zelf het vervoer naar de locatie. Meestal lukt dat op de fiets.


Parkeren:

Bij de boer op het erf.


Begeleiding:

De activiteiten worden uitgevoerd door

  • NFW-gids Jacob Bijlsma;
  • een educatief begeleider van het NME-Centrum;
  • de leerkracht assisteert. Naast de leerkracht is er extra begeleiding altijd handig dus de eventuele chauffeurs zijn van harte welkom om mee te doen.


Kleding:

Kleding die warm is en vies mag worden en waarin de kinderen zich makkelijk kunnen bewegen. Trek ook laarzen of schoenen aan die tegen een stootje kunnen.


Meenemen:

  • Ieder kind neemt de determineerkaart bomen en struiken mee. En een potlood
  • De kinderen graag fruit en drinken mee laten nemen voor in de pauze. De leerkracht kan evt. een thermoskan koffie meenemen.


Voorbereiding:

Het is de bedoeling dat de kinderen ervaren hoe mooi nationaal landschap de Noardlike Fryske Wâlden is. Naast beleven gaan de kinderen ook een aantal soorten leren. Wilt u het pdf met de determineerkaart Bomen en Struiken voor uw leerlingen uitdraaien en alvast met hen bespreken? Graag de determineerkaart meenemen naar de excusie.

 

Facultatief: er is een filmpje dat leuk is om te bekijken, zodat de kinderen alvast kennis kunnen maken met de Noardlike Fryske Wâlden. De film is te vinden via https://www.youtube.com/user/NFWalden en klik dan op de film landschapsbeheer Noardlike Fryske Wâlden. De eerste 2 minuten van de film zijn voor deze excursie interessant. Of direct via https://www.youtube.com/watch?v=YBld1LpTz7g


Evaluatie:

Na afloop van de activiteit ontvangt u een evaluatieformulier in uw mailbox. We zouden het zeer op prijs stellen wanneer u dit invult, het kost ongeveer 2 minuutjes van uw tijd.


Overig:

Bij slecht weer bepaalt de gids in overleg met de school of de excursie door kan gaan. Vergeet uw fototoestel niet! De Klyster en NFW ontvangen graag uw mooiste 2 foto's.

 

Na afloop ontvang de school een exemplaar van Het Kringloopspel. Dit spel is een speelse verwerking van de excursie. De kinderen leren over de voedselkringloop en de biodiversiteit in de Noardlike Fryske Wâlden. Meer exemplaren kunt u hieronder downloaden bij lesbrief.


Lesbrief:

Aanmelden:Je kunt je niet meer aanmelden voor deze activiteit.

 


Heb je goede of slechte ervaringen met deze activiteit of heb je een leuke tip? Schrijf ook een recensie »