excursie


Vissen i.d. Geul & Wadlopen


wadvissen sleepnethet net wordt binnengehaaldgids Olga leegt het sleepnetop weg naar de vaargeulde vangstenbakgids Annemarie legt uiteen krab gevangenwarme kleding, korte broek en schoenen strak om je voetenmet zijn allen het sleepnet slependwergpijlstaart inktvisstoere meid met kwal
Periode:LF-2018

Tijd:2,5 uur

Plaats:Nabij Lauwersoog

Startplaats:Parkeerplaats bij Hoek van de Bant

Doelgroep:Groep 5 en 6 basisonderwijs Noordoost Fryslân

Kosten:1 euro per kind

Inhoud:

Activiteit sluit aan bij Culturele Hoofdstad 2018, thema Sense of Place!

Echte stoere wadexcursie waarbij als hoogtepunt met een groot sleepnet gevist wordt in een geul. De vangst bestaat uit kleine visjes, krabben, garnalen, kwalletjes en ....... wie zal het zeggen, 't is altijd weer spannend wat je op zult halen!
Lekker rondbanjeren in het slik, en ontdekken welke beestjes in de blubber wonen. De Hoek van de Bant ligt voor de spuisluizen bij Lauwersoog nog aan de Friese kant en is een prachtig gebied om met de kinderen te 'wadlopen'. Speciaal voor LF-2018 ontvangt de school gratis het 2-talige kinderboek "Fûgels oan ús Kust" en voor ieder kind een vogelzoekkaart. In de klas gaat de leerkracht aan de slag met het maken van Waddenkunst.

NB. de data en tijden zijn zo gekozen vanwege het tij.


Begeleiding:

De gids heeft de leiding. De leerkracht assisteert en de chauffeurs zijn van harte welkom om mee te gaan. Gids is Annemarie van der Molen: 06-12403434 of 0519-221232


Kleding:

Omdat we écht wadlopen en door het slik banjeren moet iedereen zich aan het kledingvoorschrift houden. Ook de leerkracht en chauffeurs!

 • oude warme kleding (het waait bijna altijd en daarom is het veel kouder dan je denkt)
 • surfschoenen of basketbalschoenen die strak om de voet zitten (dus géén laarzen of slappe zwemschoentjes) 
 • jogging- of trainingsbroek die je omhoog kunt stropen of korte of driekwart broek
 • warme trui
 • evt. regenkleding
 • reservekleding en handdoek
 • vuilniszak om op de terugweg op te zitten in de auto
 • plastic zak voor natte kleren en schoenen


Meenemen:

 • Rugzakje met plastic tasje om gevonden wadschatten mee te nemen
 • Evt. zonnebrand.
 • Evt. tankje water en washand/handdoek om schoon te spoelen.


Voorbereiding:

U krijgt per post een lesbrief toegestuurd (deze kunt u ook downloaden van onze website). Bij lessuggestie 2 hoort een powerpoint presentatie. Deze is downloadbaar van onze website. Verder bevat de lesbrief creatieve verwerkingsopdrachten. Laat de kinderen schelpen en andere wadschatten meenemen.


Evaluatie:

Na afloop van de excursie krijgt u een evaluatieformulier in uw mailbox. We stellen het op prijs wanneer u dit invult. Het kost ongeveer 2 minuten van uw tijd.


Overig:

De gids neemt van te voren nog contact op met de school. 

Een hele plezierige exursie toegewenst!
Marjolein Staal, NME-coördinator De Klyster


Lesbrief:

Aanmelden:Je kunt je niet meer aanmelden voor deze activiteit.

 


Wat hebben we een leuke excursie gehad waarbij we veel gevangen, geleerd en gezien hebben! We hadden ook een topper van een gids Annemarie!!! De kinderen hebben genoten!!!


Bianca Sikma (De Stapstien)

Prachtige leerzame ochtend gehad, met een enthousiaste gids! Zeker voor herhaling vatbaar! Bedankt!


Maaike de Vries (cbs De Stapstien)

'Groot compliment voor Olga, die toch maar weer in weer en wind met een stel enthousiaste kinderen het wad op gaat. Wat een kanjer!!!


Meester Teije Jager (De Twine, Dokkum)

We hebben een prachtige ochtend gehad samen met onze gids Olga Baggelaar. Heerlijk baggeren door het slik en vissen met garnalennetjes en een groot sleepnet in de geul. We hebben wel geluk gehad, want er kwam een zeehond naar ons kijken. Hij kwam heel dichtbij. Ook waren er soms wat griezelige dieren zoals de zeeduizendpoot en krabben met scherpe scharen. Met emmertjes vol mooie schelpen kwamen we weer bij de dijk terug. Zulke ochtenden willen we wel vaker beleven.


Sikke Hoekstra (de Regenboog Dokkum)

Heb je goede of slechte ervaringen met deze activiteit of heb je een leuke tip? Schrijf ook een recensie »