natuurindeklas


Kuikentjes in de klas


Het uitkomen van een eiNet uit het einog maar 1 dag uit het ei onder de warmteplaat'Puck' als enige uitgekomen bij De WynroasLekker buiten
Periode:voorjaar/zomer

Tijd:Ongeveer 7 weken

Plaats:In het eigen klaslokaal of op een andere plaats in de school

Startplaats:In het eigen klaslokaal

Doelgroep:Basisonderwijs Noordoost Fryslan

Kosten:25 euro per pakket

Inhoud:

Kuikentjes in de klas is heel spectaculair, schattig, lief, bijzonder....de kinderen vergeten dit nooit meer. Het begint met een echte broedmachine met eieren die na 21 dagen uitkomen.

 

Klystervrijwilliger Pieter v.d. Galien komt het materiaal brengen en geeft u instructie. U kunt ook tijdens het project om raad vragen bij Pieter.

 

TIP:vraag een bijbehorende gastles aan bij PKV Frisia. Zij komen in de klas vertellen over hun hobby als houder van kleine dieren en pluimvee en nemen ook dieren mee. De kosten voor de gastles zijn 40 euro.


Vervoer:

Het materiaal wordt op school gebracht en na afloop van het project weer opgehaald.


Begeleiding:

De leerkracht/leerlingen verzorgen de kuikentjes en de broedmachine in de klas. Klystervrijwilliger Pieter v.d. Galien kunt u tijdens het project raadplegen 06-53882506.


Voorbereiding:

De broedmachine wordt gebracht en geïnstalleerd met 2 liter gedemineraliseerd water. U krijgt instructie. Het uitbroeden duurt 21 dagen. Daarna hebt u de kuikentjes nog een paar weken in de klas onder de warmteplaat.

Lees de lesbrief goed door. De broedmachine wordt aangezet en dan kunt u de volgende dag de eieren er in leggen met de leerlingen.

 

Voor de kuikentjes krijgt u een warmteplaat en een 'opfokbak' waar de warmteplaat met de kuikentjes in kunnen staan.
U krijgt ook een lesbrief met lessuggesties en de gebruiksaanwijziging van de broedmachine.


Evaluatie:

Als het project afgelopen is ontvangt u een evaluatieformulier in uw mailbox. Wilt u zo vriendelijk zijn om deze in te vullen? Het kost ongeveer 2 minuten van uw tijd.


Overig:

De school ontvangt een rekening voor dit project. Zelf hebt u nog kosten voor o.a. voer voor de kuikens. Wilt u een gastles dan ontvangt u hiervoor ook een rekening.

Vergeet geen foto's te maken. De Klyster ontvangt graag uw 2 mooiste kiekjes. Deze kunt u mailen naar De Klyster.


Lesbrief:

Aanmelden:Je kunt je niet meer aanmelden voor deze activiteit.

Filmpje:

 


Wij hebben enorm genoten van het project Kuikens in de klas. Het was voor onze peuters een bijzondere ervaring. Ook de samenwerking met de basisschool Groen van Prinsterer was erg leuk. We waren echt met zn alleen `in verwachting` van de kuikens. Het wachten duurde erg lang....
maar het uitkomen was een echte beloning.Wilma Talstra (Stichting Peuterspeelzalen Dongeradeel)

De kinderen hebben er enorm van genoten (en ik ook). Alle kinderen hebben het eerste kuikentje uit het ei zien komen, heel bijzonder. In de weken erna hebben ze ze in de hand gehad en op hun tafel. Sommige kinderen waren niet bij de bak weg te slaan. Alle kuikentjes hadden een naam. Van Chickie tot Kuijt en Sneijder (die werd als eerste geboren). We hadden maar liefst 8 kuikentjes. Ik denk niet dat de kinderen dit ook zullen vergeten.


Baukje Folkertsma (CBS Eben Haezer, Dokkum)

Van de tien eieren zijn er zeven uitgekomen. En ei was niet bevrucht (dit hadden we bij het schouwen al ontdekt) de andere twee eieren waren wel bevrucht maar niet tot ontwikkeling gekomen. Er zaten bruinachtige dooiers in. De kinderen zijn erg enthousiast en het geeft veel gezelligheid in de klas. Ook de kinderen uit de andere groepen komen regelmatig even bij ons in het lokaal om de kuikentjes te bewonderen.


Liesbeth Tolsma (CBS De Gearing, Ee)

Wat een aanrader!
Elke klas ( groep 7 en 8) zou dit eens moeten meemaken. De ervaring van het uitbroeden en het opgroeien van kuikentjes is super om mee te maken. Jammer dat ze na 2 weken een ander plekje moesten krijgen. Onze tip: maak op tijd foto's, het opgroeien gaat erg vlug!


Janke Wiersma (de Wynroas)

Heb je goede of slechte ervaringen met deze activiteit of heb je een leuke tip? Schrijf ook een recensie »